Na afloop van een training is het belangrijk om je lichaam de kans te geven om tot rust te komen (en afvalstoffen af te voeren). Een lauwe douche en een massage van de zwaarst belaste spieren kunnen een onderdeel vormen van de cooling-down. Op deze manier heb je er alles aan gedaan om de kans op blessures te verminderen.

De inhoud van de cooling down hangt van de inhoud van de gedane training, en de omstandigheden. Hoe intensiever de training, des te meer tijd voor de cooling down.

Uithijgen
Neem na een intensieve training ruim tijd om uit te hijgen en de hartslag te laten zakken. Het is niet nodig om meteen na je programma uit te gaan lopen.  

Kleding
Trek meteen na de training droge en warme kleding aan. Ook al voelt je lijf nog warm; het afkoelen is al begonnen. Het is bekend dat de weerstand kort na het sporten verlaagd is, zodat je dan vatbaarder bent voor bijvoorbeeld een verkoudheid. Omdat je veel warmte verliest via het hoofd is in de winter een muts noodzakelijk. Bedenk dat niet alleen de temperatuur een risicofactor is. Dat geldt zeker ook voor wind en regen.

Uitlopen
Als je weer op helemaal op adem bent gekomen, is het goed om nog een minuutje of tien in een zeer rustig tempo uit te lopen. Zo mogelijk op zachte ondergrond.

Statisch rekken
Ten slotte kunnen een aantal ontspannen rekkingsoefeningen gedaan worden.

Drinken en eten
Na de training zo snel mogelijk het verloren vocht aanvullen. Liefst kort na de training ook de koolhydraten en eiwitten aanvullen, bijv. met een hersteldrank of chocolademelk. sportdrank. Neem niet later twee uur na de training een maaltijd (met voldoende koolhydraten en eiwitten. Dat bevordert het herstel aanzienlijk. Voor mensen die af willen vallen is het risico dat ze na een training onvoldoende voedingsstoffen in nemen. Dat vertraagt het herstel en kan ervoor zorgen dat het effect van de training minder is.