Het is weer de periode van het jaar waarin de trainingen niet altijd droog en in het daglicht verlopen. De hardlopers die hun rondjes over onverharde paden in het bos of park lopen weten dat schoenen tijdens een training behoorlijk vies worden. Al dit vuil kan ertoe leiden dat je schoenen er versleten uitzien, terwijl ze dat nog niet zijn.
 
Af en toe hebben je schoenen dus een grote beurt nodig. Deze week 3 tips over het onderhoud van je schoenen:
 
 
1. Was de voering of de inlegzool afzonderlijk als je deze kunt verwijderen. Hierdoor blijft de binnenkant van je schoen frisser. Veters kun je wassen of vervangen.
 
2. Verwijder vuil van de oppervlakte zoals modder en grind. Gebruik een oude tandenborstel of nagelborsteltje, wat warm water en zachte, ontvettende zeep. Hiermee kun je het vuil verwijderen en er weer even tegenaan.
 
3. Droog je schoenen op natuurlijke wijze en plaats ze niet op of bij een radiator. Directe warmte verandert de vorm van je schoenen. Open de schoen en stop keukenrol of kranten erin. Het papier absorbeert het vocht uit de schoen. Het duurt ongeveer twaalf uur voordat de schoenen droog zijn.
 
Als je vaak hardloopt, dan is het wellicht verstandig om twee paar schoenen te hebben om in de winter te gaan hardlopen. Dan kun je wisselen van schoenen terwijl het andere paar droogt.