Krachttraining is een uitstekende aanvulling op het trainingsprogramma van een hardloper. De voordelen zijn legio. Je gaat er sneller van lopen. Je belastbaarheid neemt toe, waardoor de kans om geblesseerd te raken kleiner wordt. Het heeft ook een positieve uitwerking op de botdichtheid, wat vooral voor ouderen van belang is. 
Het is niet nodig om voor de krachttraining uren in de sportschool door te brengen. Er zijn voldoende goede oefeningen waarvoor je geen andere materialen nodig hebt dan…  je eigen lichaam.
 
Sneller lopen
De loopsnelheid wordt bepaald door de pasfrequentie (hoeveel passen zet je per minuut) en de paslengte. Het is niet eenvoudig om de pasfrequentie structureel toe te laten nemen. En zo dat al lukt, dan is de snelheidstoename gering. De paslengte laat zich beter trainen, en wordt vooral bepaald door de kracht van de romp- en beenspieren. Twee keer per week een setje basisoefeningen als de brug, de plank, de uitvalpas en de squat volstaat. Daarnaast is het goed om tenminste een keer per week heuvels of een viaduct in de looptraining op te nemen. Loop een aantal keer omhoog met een iets grotere pas dan normaal. 
 
Minder blessures
Een sterker lichaam is minder kwetsbaar. De oefeningen waarmee dat bereikt kan worden, zijn niet zozeer gericht op verhoging van de loopsnelheid, maar op een toename van de belastbaarheid. Het betreft oefeningen voor de buikspieren, de rugspieren, en de spieren die bijdragen aan een verbetering van de stabiliteit van het bekken-gebied (core-stability). Ook andere oefeningen kunnen worden ingezet om niet alleen de spieren, maar ook de pezen, banden en het bindweefsel (de fascie) te versterken.   
 
Sterkere botten
Osteoporose is met name voor ouderen een probleem. Vanaf het 20ste – 30ste levensjaar neemt de botmassa af en vermindert de kwaliteit van de botstructuur, zowel bij mannen als bij vrouwen. Met goede voeding kan dit proces vertraagd worden. Maar ook hardlopen heeft een positieve uitwerking op de kwaliteit van de botten. Krachttraining met gewichten heeft eveneens een gunstig effect: botten blijven sterk als ze regelmatig ‘onder druk’ komen te staan. 
 
Veldlopen, cross-country en trails
Wie sterkere benen wil zal het asfalt regelmatig moeten inruilen voor bospaden, gras, modder en zand. In de winter is er een groot aanbod aan veld- en cross-countrylopen. Trail-running verheugt zich in een snel toenemende populariteit en kan het hele jaar door beoefend worden.  Met het lopen over onverharde wegen, door modderige weilanden en over zanderige bospaden ontwikkel je kracht in voeten, benen en heupen. Je leert spelenderwijs de paslengte en pasfrequentie af te stemmen op de omstandigheden.