10 jauari had Cor voor ons een Hash run op het programma staan. Vooraf maakten wij ons nog al zorgen. Moeten wij aan de hash, is Cor aan de hash!! Is dit nog wel de geschikte trainer voor ons!!

Wij hebben ons even verdiept in de materie.

Het bleek niet om hasj te gaan (de softdrug) maar om iets heel anders: de Hash Hound Harriers.

De wortels van de Hash Hound Harriers liggen in het spel genaamd Hares and Hounds dat is ontstaan op de Engelse lagere scholen aan het begin van de negentiende eeuw. Het spel is simpel: een haas zet een route uit met een spoor van papiertjes, en de anderen, de harriersmoeten hem volgen. Een soort Hans en Grietje voor gevorderden (maar dan zonder broodkruimels). In de herfst van 1867 begonnen ook volwassenen aan Hare and Hounds te doen. Een stel wedstrijdroeiers wilde ook buiten het roeiseizoen fit blijven en Hare and Hounds was een goede manier op fit de winter door te komen. Hare and Hounds werd ook wel ''Paper Chaising'' genoemd en won alras aan popularit.

De filosofie van de originele Hash House Harriers uit 1938 is gebaseerd op vier principes:

1) Het promoten van fysieke fitheid van de leden

2) Zo snel mogelijk de kater van het weekend verwerken

3) Het ontwikkelen van grote dorst, en deze te bestrijden met een goede slok bier

4) Oude leden overtuigen dat ze niet zo oud zijn als dat ze zich voelen

De filosofie in het kort.Om de jacht spannend te maken, zorgt de haas tijdens de route voor ''checks'', een cirkel van papiertjes (tegenwoordig wordt ook wel meel of zaagsel gebruikt) die aangeven dat de route alle kanten op kan gaan. Tijdens en na de hash drinkt men graag een biertje. De Hash House Harriers noemen zichzelf wel zuiplappen met een loopprobleem.

 

Cor kreeg 5 minuten voorsprong. Met krijt gaf hij bij drie- en viersprongen welke afslag men moest nemen. Dit was natuurlijk niet direct te zien. De snelle lopers liepen de afslagen in om te achter halen welke afslag men moest nemen. De langzamere lopers probeerden in de gaten te houden waar men af moest slaan en zo de goede route te kunnen blijven volgen.

Van de vier principes werd de fysieke fitheid getest, dit bleek na afloop in orde. De kater hoefde niet verwerkt te worden, maar de dorst werd na afloop gelest met een vers gezet bakje koffie of thee.