Zaterdag  16 augustus 2014

Looptraining in Koudum

Aantal kilometers: 8

Verzorgd door Marijke Velema

Tijdens de koffie heb ik gezegd: Oke! Het kon zo langzamerhand mijn beurt wel eens zijn om eens een stukje te schrijven voor de loopvereniging. Daar gaat ie dan.

De zaterdag trainingen waren  meestal in Witmarsum, maar omdat onze leden uit meerdere hoeken komen is het vaak verrassend wat je in een andere zijn dorp en omgeving ziet als loper.

Verandering van natuur doet lopen, en zo is het echt. Een gezellig bakkie na afloop en wat na praten maakt zo’n trainingsochtend helemaal compleet.

Vandaag zou Marijke  een route uitstippelen in haar woonplaats Koudum.

Een kleine week daarvoor kregen we een mail van Janny  over hoe en wat, en wie er meegaat.

Voor midden augustus, dus nog vakantie drukte hebben zich toch nog negen  leden aangemeld.

En ja dus weer even mailen en regelen tot in de late uurtjes zoals dat dan gaat. Klaar! Het is geregeld. Acht personen gaan mee, dus we konden met twee auto’s. Zaterdagochtend  acht uur vertrek vanuit Witmarsum naar Koudum.

 ‘As it treft’ kan het drukkend zijn in augustus maar gelukkig dus ‘net te near’ .

Aangekomen bij Marijke om half negen moest het hele spul eerst gebruik maken van het toilet.

Daarna was iedereen klaar voor de verrassende looptocht. Marijke en haar man Jan die ook mee liep hadden een route gepland van acht kilometer (2x 4 km). Na vier kilometer een rust van vier minuten en daarna verder met de laatste vier kilometer.

We starten een paar straten verder op met de warming-up oefeningen. Daarna begon de loop van acht kilometer in Koudum van de Doerebout naar het Trochgeanpaad. Dit pad loopt langs het water richting de Morra, en vervolgens naar de Galamadammen en onder de Sudergowei door het tunneltje naar de Dammenseweg en zo naar de Kuilaard. Tot hier toe hebben we de eerste  vier kilometer gelopen. De groep had zich ondertussen verspreid omdat de ene dus eerder aankomt dan de ander, lopen de eersten de laatsten  tegemoet zodat we tegelijk met de hele groep de laatste vier kilometer konden gaan lopen. De loop ging verder van de Dammenseweg  door het Oldeferdpark naar de Slaperdijk en Kerkhoflaan weer naar het Trochgeanpaad, dus weer prachtig langs het water.

De Doerebout was het eindpunt.

Na de looproute hebben we nog een cooling-down  gedaan. Na dit alles ging de koffie met een lekkere koek  bij Marijke thuis wel in. Het was een schitterende route met  veel  variatie.

Zelf hoop ik nog lang te mogen lopen en te genieten van dit soort routes.

Trienke Abma