Loopgroep Witmarsum

Onder spanning staan

De meningen over rekken met betrekking tot hardlopen verschillen nogal. Er zijn deskundigen die rekken aanbevelen, maar net zo goed wordt het afgeraden. De algehele consensus is momenteel dat rekken geen prestatie bevorderend effect heeft. Toch kan rekken voor of na een training zinvol zijn. Wat zijn overwegingen om het wel te doen en waarom zou je het vooral moeten laten? En als je wel rekt, op welke wijze kan je dit doen?

Er zijn twee vormen van rekken: statisch en dynamisch. Bij statisch rekken wordt een spier op spanning gezet gedurende een bepaalde tijdsinval. Je kan bijvoorbeeld je kuit voor 30 seconden rekken. Bij dynamisch rekken wordt er door middel van beweging steeds kort rek op (een) bepaalde spier(en) aangebracht. Een voorbeeld is het naar voren en naar achteren zwaaien van een been vanuit staande positie.

Rekken kan een gunstig effect op je training of wedstrijd hebben. Door te rekken voel je direct de toestand van je spieren en kan je eventuele pijntjes opsporen. Zo kan je eventueel de inhoud van je training aanpassen. Ook kan rekken (tijdelijk) je bewegelijkheid in een bepaald gewricht vergroten. Dit is alleen relevant wanneer er in het desbetreffende gewicht een bewegingsbeperking is vastgesteld door een fysiotherapeut of sportarts. Andere voordelen of tijdelijke aanpassingen die plaats vinden na rekken zijn toename van de elasticiteit van de spier en een toename van de efficiëntie van de reflexen van spieren (bijv. de timing van afzetten). 

Heb je een training op het programma staan waarbij de tempo’s wat pittiger zijn dan is het fijn om spierspanning (tonus) te creëren. Dit kan door dynamisch te rekken. De fysiologische reactie van een spier die steeds kort op rek gebracht wordt is om zich te verkorten. Zo ontstaat er meer spierspanning wat een krachtigere beweging geeft. Is je hele strekketen goed dynamisch gerekt dan sta je goed ‘onder spanning’ en ben je klaar voor het neerzetten van een toptijd!    

 

Dynamische rekoefeningen: http://voorkomblessures.veiligheid.nl/algemene-tips-en-blessures/algemene-dynamische-rekoefeningen