Loopgroep Witmarsum

 

Je achillespezen krijgen tijdens het hardlopen flink wat te verduren. Bij elke pas ontstaan er behoorlijke trekkrachten aan deze pees. Een veel voorkomende blessure onder hardlopers is dan ook de achillespeesblessure. Deze blessure kan je behoorlijk remmen in je hardloopactiviteiten. Deze week een aantal tips om je achillespees in goede conditie te houden en niet over te belasten.    

  1. Doe een warming-up. Het is niet verstandig om plotseling te beginnen met een flink tempo. Je pezen en spieren moeten opwarmen zodat ze soepel worden en alvast kunnen wennen aan de belasting die je ze gaat opleggen. 
  2. Als je achillespezen gevoelig zijn, pas dan je training aan. Loop rustiger en doe minder tempo stukken.
  3. Rekken. Door je kuitspieren regelmatig statisch te rekken verminder je de spanning op je kuitspier en daarmee ook op je achillespees.
  4. Draag schoenen met goede demping. Achillespeesklachten ontstaan eerder bij personen die op de voorvoet landen. Schoenen met veel demping geven je het comfort om iets meer richting een haklanding te gaan. Daardoor worden de trekkrachten aan je achillespees minder groot. 
  5. Loop op een zachte ondergrond. Bospaden zijn ideaal. Beton, asfalt en (harde) atletiekbanen geven de meeste belasting voor de achillespezen. 
  6. Laat een loopanalyse maken. De perfecte techniek bestaat niet, maar bijna iedere loper heeft wel een afwijking in zijn of haar looppatroon. Die afwijkingen zorgen voor een verhoogde belasting (hoeft niet per se op de achillespees te zijn) welke zich uiteindelijk kan uiten in de vorm van overbelasting.