Het voorjaar is in volle gang, de aantrekkelijke trainingsronden in de natuur worden weer massaal gebruikt door hardlopers. Juist tijdens de trainingen door de natuur is het risico op een tekenbeet groot. Er zijn vorig jaar meer teken dan ooit aangetroffen in Nederland, melden het RIVM en Wageningen UR. De beestjes kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. 

Het RIVM en Wageningen UR verzamelen al sinds 2006 via de Tekenradar informatie over teken in Nederland. In 2014 werd een recordaantal van 17.400 teken gevangen.

Het RIVM raadt mensen aan om na hardlopen in de natuur goed op te letten of ze niet door teken worden gebeten. Wie wordt gebeten en de teek niet verwijdert, riskeert de ziekte van Lyme. Deze infectieziekte veroorzaakt in het gunstigste geval huidklachten, maar kan ook leiden tot ernstige zenuwaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen en hartklachten.

Tekenradar.nl geeft voor elke plaats in Nederland een tiendaagse verwachting voor het tekenactiviteitsniveau van aanwezige teken weer. De verwachting geeft een indicatie voor het totaal aantal teken op een bepaalde plaats.

Tips als je gebeten bent:

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
  • Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Er zijn ook andere tekenverwijderaars te koop bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Gebruik het product volgens de gebruiksaanwijzing. Eventueel kunt u een vergrootglas gebruiken.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje (nadat u de teek heeft verwijderd) met 70% alcohol of jodium.

Raadpleeg bij twijfel of vragen altijd je huisarts.