Loopgroep Witmarsum

Het lijkt maar een klein en wellicht onbelangrijk accessoire maar voetproblemen kunnen je loopplezier aardig verknallen dus kies ook je sokken bewust.

Hardloopsokken moeten twee dingen doen: Vocht afvoeren en je voet van achillespees tot aan je tenen extra ondersteuning (en een beetje demping) bieden:

Materiaal: kies niet voor katoen, dat voert het vocht onvoldoende af, behoud zijn pasvorm niet lang en is relatief stug, kies ook geen nylon; dat veroorzaakt door wrijving veel warmte waardoor je voet extra gaat zweten en dus is het risico op blaren weer groter. Kies voor combinaties van moderne vezels die sterk (ondersteuning geven op de juiste plekken) en vochtregulerend zijn. Sokken met compressie zorgen voor extra doorbloeding en voorkomen de opeenhoping van vocht.

Pasvorm: Een goede passende sok lubbert niet en heeft geen naden, zo voorkom je dat je blaren krijgt door wrijving. Tintelende tenen krijg je door te krappe sokken dus let goed op de juiste pasvorm. Daarom is ook de linker- en rechter sokaanduiding handig: zo is de pasvorm bij grote teen altijd het best (als je andersom probeert voel je wel dat het niet echt lekker zit). Bij sommige sokken heb je een verdikking onder de sok zitten, een soort kussentje. Hierdoor heeft de bal van je voet minder te verduren. Je verdeelt als het ware het gewicht over je hele voet. Over het algemeen kun je stellen; hoe professioneler de hardloper hoe dunner de sok. Kies een sterke vezel die de pasvorm ook lang behoudt.