Je kent het wel; kramp blaren, voetirritatie, steken in de zij of zuurstoftekort: vervelende pijntjes die veelal opspelen tijdens of na het hardlopen. Zeker als je net weer begonnen bent met hardlopen heb je meer kans op deze kwaaltjes. Deze keer in tip van de week gaan we je helpen om deze kwaaltjes te behandelen of zelfs voor te blijven.
 
 

Vervelende blaren

Gevoelige plaatsen op de voet kunnen bij duurlopen ontaarden in helse plekken. Door het optreden van herhaalde druk en wrijving, door een te ruim vel of te ruime sok, kunnen blaren optreden. Doordat na een tijdje hardlopen de pijndrempel omhoog gaat, kunnen blaren ontaarden in volledige wonden, want de hardloper geeft niet snel op. Vermijd het insmeren van de voet met vette substanties zoals Nivea-crème. Deze leiden juist tot blaren. Wat beter werkt zijn speciale blarenpleisters of een zalf zoals GehWohl.

 

Versnel je herstel met verkoeling!

Heb je te maken met een blessure en wil je er gauw vanaf?

Met afkoeling kan een snel herstel worden teweeggebracht. Door afkoeling met bijv. een icepack gaat het lichaam reageren met een verhevigde bloeddoorstroming in de buurt van de afgekoelde plaats. De lichaamscellen worden extra geactiveerd.

Na verwijdering van de icepack gaat de huid dan “gloeien”. Een icepack kan men zelf maken door een goed afsluitbare plastic zak te vullen met water en wat zuivere alcohol (drogist). De alcohol verlaagt het vriespunt van water. Ook kan simpel een hanteerbare ijsklomp worden gemaakt door een plastic flesje te vullen met water en in te vriezen.

 
 
 
Of.. Versnel je herstel met verhitting!Door verhitting van de geblesseerde plaats wordt hetzelfde effect teweeggebracht als bij afkoeling. Ook nu wordt een versneld herstel bereikt doordat de lichaamscellen en bloedvaten flink opgeschud worden. Veel icepacks in de handel zijn ook geschikt om op te warmen in kokend water. Daarnaast zijn er ook vele gels die verhitting veroorzaken op de ingewreven plaats. Een bekende verhittende gel is Perskindol.
 

Wees de steken te slim af!

Een veelvoorkomend fenomeen zijn steken tijdens of na het hardlopen. Iedereen heeft het wel eens gehad, maar wat doe je er eigenlijk tegen?

Span tijdens het lopen de buikspieren aan. Buig iets voorover en opzij naar de kant waar de steken optreden en druk met de vingers tegen de pijnpunten. Als het niet beter wordt tijdens het lopen, dan even stoppen, diep inademen en tot 15 tellen. Adem langzaam maar krachtig uit. Als de steken nog steeds aanhouden, dan een stukje wandelen met de armen omhoog. Verstandig is ook om kort voor het hardlopen niet teveel te eten en drinken.
 

Coca Cola als oppepper en maagbeschermer

De geliefde drank coca cola, waarvan de exacte samenstelling nog steeds geheim is, blijkt een goede oppepper tijdens het lopen. Je moet de cola innemen als je in een dip zit. De cola zorgt dan voor een snel herstel doordat het lichaam het snel opneemt. Men heeft kunnen aantonen dat coca cola de overgang naar vetverbranding versnelt. 

Er zit geen cocaïne in cola zoals vaak beweert wordt. De versterkende werking komt waarschijnlijk van de  cafeïne en muskaat-nootolie. De cola heeft een ontspannende werking op de maagwand. Het hongergevoel gaat snel weg. Door de cola gulzig te drinken zorgt het koolzuur er voor dat ook het bovenste deel van de maagwand goed in aanraking komt met de cola. Hierdoor wordt de opname nog meer versneld.

Maar pas op!

Drink niet teveel cola, dit kan namelijk weer zorgen voor vervelende steken tijdens het lopen.

 
 
 

Meer zuurstof, minder energieverspilling

Als er behoefte is aan meer zuurstof dan lijkt het logisch om dieper te ademhalen. Dit kost echter energie tijdens het hardlopen. Veel effectiever is het om krachtig te blazen waardoor er een onderdruk ontstaat. Vervolgens stroomt vanzelf verse lucht diep in de longen. Vooral met de wind in de rug zal dit een nuttige tip zijn!

Magnesium tegen de kramp

Weer zoiets vervelends.. Kramp! Kramp in de kuiten en bovenbenen zijn veel voorkomende verschijnselen na een intensieve loop.

Als je regelmatig last hebt van kramp, is het misschien verstandig om het lichaam te voeden met extra magnesium. Magnesium is te vinden in macaroni, spinazie, banaan, pure chocola en crackers. Beter nog zijn magnesiumtabletten, deze bevatten namelijk veel meer magnesium wat tegen kramp werkt.

Direct na een loop 1 of 2 magnesiumtabletten innemen. De tabletten zijn vrij verkrijgbaar bij apotheek, drogist, Kruidvat en Lidl.

We hopen dat je wat hebt aan deze tips, of nog beter.. Dat je deze medische tips helemaal niet nodig hebt!