Loopgroep Witmarsum

In de nacht van zaterdag op zondag om drie uur worden de klokken weer een uur teruggezet en maakt de zomertijd plaats voor de wintertijd.
 
Dit betekend dat het ’s avonds weer een stuk vroeger donker wordt en de weersomstandigheden lastiger zijn om te lopen. Veel hardlopers lopen ’s avonds op de openbare weg met een groep of alleen. Trainen op de openbare weg betekend ook voorbereidingen treffen. 
 
Maak jezelf zichtbaar in het donker
Waar het voor auto’s en fietsers verplicht is om het licht aan te zetten voor zichtbaarheid in het donker is dit niet verplicht voor hardlopers. Echter is het belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Auto’s en fietsers zien jou vaak namelijk niet lopen in het donker. De oplossing hiervoor is het dragen van een felgekleurd reflectiehesje. Hierdoor wordt jij zichtbaar voor automobilisten als je vlak langs de weg loopt of als je wilt oversteken. Draag dus altijd een reflectiehesje tijdens het hardlopen in het donker. Bij veel clubs is het dragen van een reflectiehesje verplicht tijdens de training.
 
Lopen bij minder zicht
Ook bij het hardlopen met minder zicht (door mist, sneeuw of regen) is het raadzaam om een reflectiehesje en/of verlichting te dragen. Zorg dat andere je zien! Als het regent, zie je vaak zelf ook slecht, met name de brildragers. Zet een cap op en smeer vaseline op je wenkbrauwen (en daartussen). Het water kan dan niet in je ogen lopen.
 
Kies je route zorgvuldig
Loop zoveel mogelijk over goed verlichte voet- of fietspaden. Indien dat niet mogelijk is, loop dan tegen de verkeersrichting in. Je ziet het verkeer dan aankomen en je kunt tijdig reageren om een botsing te voorkomen. Dat betekent dat je op de weg aan de linkerkant moet lopen. Je ziet het verkeer dan aankomen en je kunt tijdig reageren om een eventuele botsing te voorkomen. Loop altijd een route die je goed kent en die je al een paar keer bij daglicht gelopen hebt. Je weet dan waar de kuilen, opstapjes en afstapjes zitten.
 
OOK BIJ LOOPGROEP WITMARSUM IS EEN REFLECTIEHESJE VERPLICHT.