Loopkleding wordt belangrijker naarmate de temperatuur lager is. In deze periode moet de kleding goed beschermen tegen wind, regen en kou. Aan welke voorwaarden moet een goede kleding voldoen? 
 
Je kunt uiteraard best goed hardlopen in je spijkerbroek en T-shirt. Het effect van je training zal er niet minder om zijn. Maar om te zeggen dat het lekker loopt….  Waarschijnlijk niet!
Gelukkig is er een enorm aanbod aan ‘running-gear’, prettig zittende hardloopkleding die mooi is om te zien en bovendien uiterst functioneel is. Good-old katoen heeft plaatsgemaakt voor allerlei soorten high-tech (kunst)vezels en weeftechnieken. Dat maakt de aanschaf wel wat ingewikkelder. Je moet immers niet alleen letten op de pasvorm en de kleur, maar ook op de functionele eigenschappen van het betreffende kledingstuk. 

Over welke functies hebben we het dan? Ik zet ze op een rijtje:
.. ademend
.. waterdicht
.. winddicht
.. vocht afvoerend
.. reflecterend
.. warmte vasthoudend, of juist
.. warmte afvoerend 
 
De basis van je outfit wordt gevormd door hardloopschoenen, sokken en, voor de vrouwen, een perfect passende sportBH. De aanschaf van deze zaken vereist de nodige aandacht en deskundigheid. Laat je adviseren in de hardloopspeciaalzaak. 
 
3 lagen systeem
Als het koud is, kun je beter drie redelijk dunne lagen over elkaar aantrekken, dan een of twee dikke. Elke laag heeft een andere functie. De onderste laag is een shirt die het zweetvocht afvoert en zo de huid droog houdt (bijvoorbeeld een dry-fit shirt). Met de tweede laag hou je je warm (bijv. een dunne fleece) en met de derde bescherm je je tegen wind en regen (bijv. een ademend, winddicht en waterafstotend jack). Voor de benen volstaat de running-tight, die zowel in een luchtige zomer, als een warme winteruitvoering beschikbaar is. Wie graag met blote benen hardloopt, heeft de keuze uit een korte tight of een running-short. Vrouwen kunnen daarnaast kiezen voor een hardloop-rokje. Er zijn geen regels te geven bij welke temperatuur en wind je wat aan moet trekken. De ene loper is een echte koukleum, de ander raakt al snel oververhit. Al doende ontdek je vanzelf wat jij prettig vindt om te dragen. Bedenk dat des te sneller iemand loopt, des te meer warmte er wordt geproduceerd. 
 
Accessoires
Met deze drie lagen heb je voldoende mogelijkheden om het hele jaar door goed gekleed je trainingsrondjes te draaien. Je kunt je collectie completeren met een muts, een zogenoemde buff en handschoenen voor in de winter; en voor de zomer een zonnebril, petje of zonneklep.
 
Je kunt natuurlijk ook overwegen de looptraining een keer over te slaan. Zo lang duurt de (extreme) kou in ons land meestal niet. Bedenk dat je sneller een blessure oploopt, dan dat je ervan af bent. Mocht je toch in een vriesperiode gaan trainen, probeer dan overdag te trainen en begin met wind tegen! Als je dan op de terugweg warm en bezweet bent, koel je niet onnodig af.