Loopgroep Witmarsum

 

Met hulp van voorbij fietsende LV.

 

Zaterdag 7 maart ging de eerste hardlooples van start in de Doopsgezinde kerk van Witmarsum. We hebben kennis met elkaar kunnen maken en enige uitleg van de cursus gekregen. In de theorie hebben we het gehad over:

Waarom is hardlopen goed voor je: het geeft meer energie en verbetert de conditie. Vermindert stress en geeft betere ontspanning. Daling van het vetpercentage en toename van spiermassa. Verbetert weerstand. Positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterol. Bevordert de nachtrust. Zijn er ook nadelen: ja, hardlopen geeft een hoge lichamelijke belasting. Het lichaam kan deze krachten goed opvangen en verwerken mits jij je aantal regels houdt om overbelasting te voorkomen. Deze regels zijn:

Een goede trainingsopbouw. Trainer moet op de hoogte zijn van klachten/pijntjes. Alleen trainen wanneer je fit bent en voldoende hersteld van de vorige training. Goede looptechniek. Lopen in praattempo. Goed luisteren naar je lichaam. Voldoende tijd nemen voor herstel. Lopen op vlakke en zachte ondergroen. Goed zittende schoenen. Maximaal twee keer per week een training. Zo kan een beginnende loper op een verantwoorde manier na 7 weken 20 minuten achter elkaar hardlopen.

In de praktijk hebben we kennis gemaakt met de Warming-up. Onder het wandelen in praattempo hebben we de volgende oefeningen gedaan: rechtop lopen en voor je kijken. Losmaakoefeningen en actieve ondersteuning van de armen. Op tenen lopen met armen in de lucht. Op hakken lopen. Op 1 been staan met halfhoge kniehef. Ook hebben we onze spieren gerekt. Na al deze oefeningen begonnen we aan het loopprograma (De kern) in minuten: 1-1-2-1-1-2 met 3 min pauze tussen door. Dit ging super, we probeerden mooi rechtop te blijven lopen. Als afsluiting wandelen we gezamenlijk weer (Cooling-down) naar de kerk.