Loopgroep Witmarsum

Jaarverslag Loopgroep Witmarsum 2020-2021.

Niemand van ons heeft ooit kunnen bedenken dat we in een wereldwijde pandemie met het Corona virus terecht zouden komen en wat voor gevolgen dit met zich mee zou kunnen brengen in ons anders zo goed geregeld landje!

In maart 2020 ging Nederland in een harde lockdown, alle niet noodzakelijk winkels gingen dicht, de scholen werden gesloten, geen bezoek meer in verpleeghuizen voor de kwetsbare ouderen, er werd geadviseerd om thuis te werken, niet meer met meerdere mensen in een auto, alle evenementen werden afgelast, geen restaurants meer open, bioscopen dicht, sportscholen dicht, enzovoort!  en handen wassen, handen wassen en handen wassen!

Wat een raar gevoel, je anders zo vanzelfsprekende vrijheden beknot, alle sociale contacten op een laag pitje zo niet uit! En alles door een heel venijnig virus dat we maar niet onder controle kregen. Bijna ondenkbaar anno 2020!

Dit alles raakte ook onze Loopgroep Witmarsum, er mocht niet meer in groepsverband gesport worden en werden dus alle activiteiten hieromtrent abrupt gestaakt. Gelukkig is hardlopen een sport die prima individueel te doen is en de meeste leden zijn mooi doorgegaan om de conditie op pijl te houden mede doordat onze trainster gewoon elke week een hardloopschema paraat had zodat iedereen op zijn/haar eigen tempo elke week kon lopen. In moeilijke tijden wordt je ook vanzelf creatief zo ontstond er zelfs een vlog onder de leden om te motiveren vooral lekker te blijven lopen, dit leverde leuke en hilarische filmpjes op!

Gelukkig hebben we richting voorjaar/zomer 2020 toen de regels wat versoepeld werden nog even gezamenlijk kunnen lopen op 1.5 meter afstand, maar duidelijk was wel dat de corona pandemie nog lang niet voorbij was! Inmiddels zijn hele teststraten opgericht en quarantaine regels bij besmetting verplicht, nog steeds is onze samenleving ontwricht.

Helaas gaan na de zomerperiode de besmettingen weer zodanig omhoog dat er in oktober 2020 opnieuw een gedeeltelijke lockdown komt die in december gevolgd wordt door een harde lockdown in verband met een nog besmettelijker virus variant.

Dit betekende weer een streep door onze wekelijkse training met zijn allen!

In december heeft de lief en leed commissie alle leden daarom een hart onder de riem gestoken met een kaart met heerlijke thee erbij om vooral positief en lekker sportief bezig te blijven ook in 2021.

De eerste helft van 2021 waren de regels nog dusdanig dat we nog steeds niet met de hele loopgroep op onze vaste dinsdagavond mochten trainen.

Gelukkig ontstonden er overal spontane groepjes in alle dorpen zodat iedereen toch lekker de wekelijkse training kon doen met behulp van het schema van Janny wat nog altijd in de mailbox komt, hoera voor het digitale tijdperk!

Pas in mei 2021 konden we weer gezamenlijk starten met de loopgroep weliswaar om 1.5 meter, maar het feit dat het weer kon met z’n allen was heel fijn. We zijn op wisselende locaties begonnen om ruimte te creëren om op deze manier te trainen, zo hebben we gelopen in Kimswerd en Pingjum.

De zomerperiode hebben we ingeluid met verse smoothies en gezonde snacks na een training om toch het groepsgevoel vast te houden.

Tevens hebben we afscheid genomen van Berber uit de lief en leed commissie, ze heeft hiervoor een passende attentie gekregen.

Dit jaar ging gelukkig de Berenloop op Terschelling ook weer door, mooi voor Anneke want die was al heel druk bezig om te trainen voor de halve marathon. Deze heeft ze dan ook succesvol uitgelopen op 7 november 2021.

Rond Sinterklaas had Janny een letterloop georganiseerd tijdens de training met leuke oefeningen. Iedereen kon zijn/haar schoen opzetten en na afloop van de training was deze gevuld met een lekkere chocoladeletter en de trainster werd met een passend gedicht nog even bedankt voor haar inzet tijdens deze toch wel “rare” jaren.

Ons ledenaantal heeft gelukkig niet geleden onder de pandemie en blijft redelijk stabiel met 25 leden. Mooi dat iedereen nog zo veel plezier beleeft aan het hardlopen! Hopelijk kunnen we in 2022 nog veel sportieve hardloopkilometers met z’n allen maken!

Ik mis hierin de doorstart van de Loop je Fitters (6 lopers), waarvan 5 zich hebben aangemeld bij de Loopgroep.